Lichtaart

Lichtaart

Lichtaart-2

Vogelbassin

Strobalen uitbreiding winkelruimte aan bestaande zonevreemde woning te Lichtaart:

Het betreft een ecologische strobalen uitbreiding van een zonevreemde woning met antiekhandel en schrijnwerkerij.

Architecturaal Concept:

Het uitgangspunt was de winkel uit te breiden met een ontmoetingsruimte binnen het lokale toerisme. Het vormt dan ook een nieuwe toegang tot de winkel. De organische vormgeving in lokale roestbruine bosgrond-traskalk voegt een vrolijke toevoeging aan de bestaande winkel.

De milieu- en energiebelasting van de woning is gereduceerd door toepassing van kwalitatief hoogstaande streekeigen en nagroeibare materialen die tijdens hun groei CO2 hebben opgeslagen: strobalen en hout.

De plint bestaat uit recuperatie gevelstenen .

De strobalen zijn licht, sterk en natuurlijk. Door de compacte vorm en geleemd zijn ze brandveilig. Dit goedkope restmateriaal heeft goede hygroscopische, elektrostatische, thermische en akoestische eigenschappen en is lokaal aanwezig. Het gebouw is door de familie zelf gebouwd.

De leembepleistering is vochtregulerend. Zij voegt inertie (warmte- koude opslag) toe aan de lichte strobalenwand.

Het regenwater wordt opgevangen in een vogel drinkbassin.

Energetisch concept:

Het gebouw is geïsoleerd met 44 cm dikke strobalen. In het dak bevinden er zich 36 cm strobalen. De schelpenvloer met eik parket zorgt voor warme voeten. De grote dakoversteken voorkomen oververhitting in de zomer en laten de winterzon het gebouw opwarmen zonder dat regen de gevel bevochtigt en afkoelt. Het groen dak met sedumplantjes koelt het dak in de zomer. . De ruimte wordt verwarmd met een kachel.

Henk Van Aelst