Kasterlee

Kasterlee: woning + kapsalon

Strobalenwoning met kapsalon te Kasterlee:

Deze strobalenwoning toont een verscheidenheid aan dakvormen: strak afgelijnd tot breedgerand en hellende vlinderachtig. Ze werd volledig door de bouwheer-vrouw zelf gebouwd. Het eerste jaar werd de carport tuinberging gebouwd. De volgende twee jaar werd woning gebouwd en het meubilair zelf gemaakt. Het skelet werd hier aangepast en werd gebouwd zonder hulp van een kraan.

Hoe heeft dit project vorm gekregen?

Zoals steeds startte het ontwerp met het invoelen van het terrein samen met de bouwheer. Het programma van eisen, de leefwereld van de bouwheer, het specifieke terrein in zijn omgeving en bezonning bepalen de indeling en vervolgens het karakter en vormgeving van het gebouw. Het terrein heeft bijvoorbeeld een zanderige ondergrond, en achteraan ligt er een bos op een heuvel. De tuinzijde is noordelijk georiënteerd. We gebruikten uitsluitend ecologisch verantwoorde materialen om de belasting op de natuur te beperken. Verder werd er getracht een zo klein mogelijke voetafdruk achter te laten in de natuur. Dit ontwerp resulteerde in een helder witte modernistische strobalenarchitectuur met uitgesproken gerichtheid op de straat en tuin. De constructie betreft een houtskelet met kleine kepers gevuld met strobalen, deels geleemd en deels in panelenbouw. Strobalenbouw stimuleert de lokale verankering met verantwoorde landbouwcultuur voor voedsel en bouwdoeleinden in één product: tarwe (halmen). Strobalenbouw met kleine kepers stimuleert de zelfredzaamheid en eigenwaarde. Het is goed voor milieu, mens en klimaat.

 

Wat betekent dat concreet op vlak van energievoorziening in dit project?

We hebben doorgedreven geïsoleerd en bouwden een luchtdichte woning. Voor de ramen gebruikten we 3-voudig glas. Om oververhitting in het zuidelijk gelegen kapsalon is voorkomen door toepassing van vier seizoensglas. De verwarming en de boiler worden aangestuurd door een lucht-water warmtepomp. In de woon- en de badkamer ligt vloerverwarming. De woonkamer kreeg ook nog een houtkachel. Verder is er een balansventilatiesysteem D met warmte recuperatie omwille van zijn lage energieverbruik. Zonnepanelen zorgen voor de elektriciteit, waar spaarzaam mee omgegaan wordt dankzij lichtsensoren, tl- en spaarlampen, energiezuinige toestellen in de keuken en een warmtepompdroogkast. Om op (warm) water te besparen voorzagen we bijvoorbeeld ook een spaardouchekop. De woning produceert meer energie dan ze verbuikt.De belle etage laat toe de bouwhoogte te beperken door bijvoorbeeld de slaapkamer en de badkamer half onder het perceel te voorzien, een diepslaper dus. Aan de achterkant krijgt de hoger gelegen leefruimte zo een perfect zicht op het bos dat zelf ook wat hoger gelegen is op een heuvel. Aan die tuinzijde is ook een overdekt terras. Het kapsalon is gelegen aan de straat en profiteert zo van de zuiderzon. Een hoge traphal vormt langs een krachtig splitlevel de verbinding tussen het beroeps- en het woongedeelte. Dat laatste is maximaal georiënteerd op de noordelijk gelegen tuin maar ontvangt toch de zuiderzon dankzij twee ramen in de kubistische uitsprong van deze belle etage verdieping. De slaapkamers zijn op de oost-westelijke as georiënteerd.Welke bio-ecologische materialen zijn in deze woning gebruikt? De gevel is afgewerkt in traskalk met silicaatverf en gestoomd grenen hout. Ook voor de ramen kozen we voor hout. Dat versterkt de natuurlijke touch van de woning en verzacht haar strakke vormgeving. De binnenafwerking is uitgevoerd met leem en natuurverven. De vloer is in marmoleum. Dat is een natuurhars met kurkfabricaat met goede akoestische en vochtwerende eigenschappen. Voor de keuken viel de keuze op rubberwood voor het keukeneiland en de boord, wit laminaat voor de kasten en een werkblad in harskwartscomposiet. Het interieur is trouwens het eigen ontwerp van de bouwvrouw…De tuinberging met carport heeft een wel erg aparte gestrikt vlinderdak. Dat laat de bewoners toe om na een vakantie het dak van de camper schuin open te zetten.

De krachtlijnen van de milieuvriendelijke woning: energiezuinig, ecologisch én toch eigentijds.

Buitenzicht

Buitenzicht

Henk Van Aelst

Kapsalon

Kapsalon

Binnenzicht