Berlaar

Strobalenwoning met praktijk te Berlaar:

De eigen woning met praktijk vormt mijn eerste toonbeeld van streekeigen, duurzaam ecologische strobalenbouw. Het gebouw kreeg in 2007 van de FAB de energieaward voor best geïsoleerde woning van het jaar met een K 13 waarde. Het was het gevolg van specialisatie in ecologisch en passiefbouwen via o.a. Mondo, Vibe en passiefhuisplatform.

Het gebouw werd tevens de voorloper van een hele reeks strobalengebouwen, toegepast met de meest uiteenlopende houtskelet,- en stapel technieken, vloeropbouw, wanddiktes, gevelafwerkingen en energieprestaties. Stuk voor stuk de inzet van de bouwheer en hun aannemers. Steeds bewuste mensen met een hart voor de natuur en de droom een betere wereld te realiseren in hun eigen midden.

 

Architecturaal Concept:

Het uitgangspunt is een ecologisch en passief multifunctioneel gebouw uitvoeren met beperkt budget. I.s.m. vrijwilligers van Vibe, Mondo, pan-Europese en Afrikaanse jobstudenten werd de eerste passieve strobalenbouw in België opgetrokken. Om de link tussen tuin en wonen te benadrukken, is de praktijkruimte op de verdieping geplaatst. Het daggedeelte geniet van de leukste plekjes in huis, terwijl de slaapkamers tot de functie slapen beperkt blijven. De brede en lage achterbouw schermt enerzijds de tuin af en biedt anderzijds doorzichten bij carport en pergola. In de centrale lengteas van de woning zit alle circulatie verwerkt. De loopbrug naar de praktijkruimte dient tevens als luifel voor de inkom van de woning. Enkele beglaasde vloervlakken en de binnen,- en buitentrappen leggen relaties tussen de verdiepen en laten daglicht tot diep in de woning toe. Het energetisch concept kreeg voorrang bij materiaalgebruik en vormgeving. Zo werd energetisch gekozen voor houten dakoversteken die door hun slankheid de architecturale techniciteit benadrukken. De muren werden ambachtelijk met klei en leem afgewerkt. De nachtzone is omsloten met hout om de leem onderaan te beschermen tegen slagregen.

De milieu- en energiebelasting van de woning is gereduceerd door toepassing van kwalitatief hoogstaande streekeigen en nagroeibare materialen die tijdens hun groei CO2 hebben opgeslagen: papiervlokken, strobalen, kurk en hout.

Over de stijve silicaatstenen kern is een houtskelet gebouwd teneinde op maximale dikte de isolatie buitenschil vast te kunnen zetten.

De strobalen zijn licht, sterk en natuurlijk. Door de compacte vorm en geleemd zijn ze brandveilig. Dit goedkope restmateriaal heeft goede hygroscopische, elektrostatische, thermische en akoestische eigenschappen en is lokaal aanwezig. De balen kunnen makkelijk zelf geplaatst worden met hulp van familie en vrienden.

De leembepleistering is vochtregulerend. Zij voegt inertie (warmte- koude opslag) toe aan de lichte strobalenwand. De toevoeging van kalk aan de leem verhoogd de waterdichtgheid van de leem.

Regenwater wordt gebruikt voor de koeling van het groen dak, wc, tuin en de wasmachine gecombineerd met hotfill zonneboiler. Het drinkwater verbruik wordt beperkt door toepassing van spaar(douche)kranen. De wandverwarming rond de douche zorgt ervoor dat het douchewater minder warm dient te zijn om een confortabel gevoel te krijgen.

 

Energetisch concept:

Deze woning volgens passiefconcept behaalt haar isolerend vermogen door toepassing van 55 cm dikke strobalen en 3-voudig glas met argonspouw in de wand. In het dak bevindt zich een laag van 42 cm papiervlokken tussen houten I-profielen en houtwolstrips. De vloer op haar beurt is geïsoleerd met resol-schuim, kurk en papiervlokken. De isolatieschil loopt door zonder koudebrug. De met jute en kunststof wapeningsnetten versterkte klei en leem op de strobalenwand zorgen voor de luchtdichting. Met aanslagprofielen, luchtdichtingsstrips en afgetapte dampschermen zijn deuren, dagkanten en plafond luchtdicht afgewerkt.De NW-gelegen slaapkamers zijn voorzien van binnenluiken. De balansventilatie zal in de winter worden aangesloten op de aardwarmtebuizen en warmtewisselaar. In de zomer is er natuurlijke ventilatie langs de centrale trappenhal. De woning wordt opgewarmd door de zon: daglicht, zonneboiler, fotovoltaïsche panelen en condenserende pallet cv ketel. Door de ZO oriëntatie van leefruimte en praktijk profiteert de woning van de eerste zonnestralen. De grote dakoversteken voorkomen oververhitting in de zomer en laten de winterzon het gebouw opwarmen zonder dat regen de gevel bevochtigt en afkoelt. Het groen dak met sedumplantjes koelt het dak in de zomer. In de woning wordt enkel groene stroom verbruikt.

Binnenzicht

Henk Van Aelst

Binnenzicht

Keuken